14 November 2021
*The Documentary was completed in the frame of the 4th cycle of Short Documentary Production Workshops organised in 2021 by the non-profit organisation A.E.I AUDIOVISUAL FORUM in collaboration with the UNESCO Associate Schools Network, Cyprus (Aspnet).
*To Ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του Δ’ κύκλου των κινηματογραφικών εργαστηρίων που διοργάνωσε το 2021 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός A.E.I AUDIOVISUAL FORUM σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ UNESCO ΚΥΠΡΟΥ.
Description / Περιγραφή:
The documentary follows archaeologist Dr. Michael Boyd who travels in Cyprus to meet a team of archaeologists from the Cyprus Institute. We travel from present to the past, focusing on several Cypriot products-a form of intangible cultural heritage and the stories of its people. Merging ethnography and archaeology, the movie is an attempt to approach food as a diachronic social phenomenon, projecting the memory and cultural identity of Greek Cypriots in relation to it.
Το ντοκιμαντέρ, μας μεταφέρει στην Κύπρο, όπου ο αρχαιολόγος Δρ. Michael Boyd συναντά μια ομάδα αρχαιολόγων από το Ινστιτούτο Κύπρου. Ταξιδεύοντας από το παρόν στο παρελθόν, εστιάζουμε σε ορισμένα προϊόντα της Κύπρου-μορφή άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και στις ιστορίες των ανθρώπων της. Συνδυάζοντας την εθνογραφία και την αρχαιολογία, η ταινία αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης του φαγητού ως ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, προβάλλοντας την μνήμη και την πολιτισμική ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με αυτό.
Gallery / Φωτογραφίες: